Военноморски трус в България д-р Веселин Стоянов

Военноморски трус в България                      д-р Веселин Стоянов
юни, 2016 година
Четвъртък сутрин, на 16.10. 2016 г., в.“24 часа“ , „Будна ера“ и други медии
публикуваха румънско предложение, обявено на 15.06.  от президента на страната Клаус Йоханес, с което съседите предлагат България, Румъния, Турция и Украйна да създадат общ боен флот в Черно море, който да неутрализира Русия. В началото на юни същото предложение отправи и румънският премиер Дачиан Чопош при визитата си у нас, предаде „24 часа“ с позоваване на правителствени източници.
Отговорът на премиера Бойко Борисов е донякъде изненадващ, като имаме предвид прозападната   му ангажираност. Той отговори на Йоханес така: „Това е опит България да бъде въвлечена в допълнителен конфликт. Нищо не налага допълнителни войски да бъдат разполагани  в региона. Не ми трябва война в Черно море“. Според присъствали на разговора, българският премиер дори повишил тон.
Предложението за общ натовски флот в Черно море срещнало обаче пълната подкрепа на Росен Плевняалиев. Освен това румънският и българският президенти декларираха, че „приветстват решението на САЩ да дислоцират военноморски части в Черно море в рамките на европейската инициатива за гарантиране на сигурността на съюзниците (разбирай лакеите) в Европа“.
Според български военни експерти, румънското предложение предвижда и превръщането на нашата военноморска база Атия край Бургас в голяма американска база на Черно море. Ето така се разпореждат с нашата територия!
Росен Плевняалиев заявил българската подкрепа за създаването на щабна структура и многонационална бригада на НАТО в Румъния, в която да се включат евентуално 400 български военни. Тази идея била подкрепена и от военния министър Николай Ненчев. Премиерът Бойко Борисов се обявил и срещу тази инициатива на двамата.
Гореизложената информация, която се появи в медиите, предизвика „тревожната“ реакция на т.нар. президент на България. Той веднага даде извънредна пресконференция на Дондуков 2 и положи много, но неуспешни усилия да обясни, че в „сферата на българската отбрана правим това, което пише в законите ни“. В рамките на политиките на прозрачност, решихме с министър-председателя и с министъра на отбраната да направим изявление, във връзка с разпространяваните слухове и неразбиране на всичко, което е говорено с нашите колеги от Румъния, във връзка с нашата отбранителна политика“, каза Плевняалиев. Четем и слушаме по форумите и по сайтовете абсолютни импровизации. Имахме съвет по национална сигурност миналата година и тогава казахме, че това, което ще правим от тук нататък е да повишим тяхната (на военните ни) съвместимост с партньорите в НАТО“, добави той. Отново лъжи.
„Участваме в инициативи на алианса и ще продължим да го правим“, каза Плевнелиев. „Правим това, което винаги сме правили и е планирано по най-честния и почтен начин пред българския народ. Нека се спрат всякакви спекулации, че ще се правят флотилии насочени към някого. Единни сме всички институции и говорим ясно и открито пред вас“.
Председателят на парламентарната комисия по отбрана генерал Михо Михов коментира по радио „Фокус“ намерението България да изпрати контигент от 400 войници за сформирането на многонационална рота в Румъния и твърденията на министър Ненчев, че е необходимо по-осезаемо присъствие на НАТО в региона на Черно море… Ген. Михов казва, че „В докладите, които ние приемаме в Комисията по отбрана към НС, а именно докладът за въоръжените сили и сега приетият доклад за състоянието на националната сигурност, няма такива категорични оценки, че България е заплашена“.
„Този страх от Русия, който можем да илюстрираме с изказването на висш военен от НАТО, който казва, че евентуална атака на Русия срещу Полша ще бъде началото на трета световна война – не личи в анализа на нашите документи. Озадачен съм и ме безпокои, меко казано, че важни решения по националната ни отбрана и участието ни в съюзните формирования ги чуваме от зад граница или когато чужденци, макар и съюзници, посещават България. Ние сме парламентарна република и Комисията по отбрана би следвало да знае всичко, което министърът на отбраната предприеме или ще предприеме.
Във връзка с ситуацията генерал Михов постави и няколко въпроса:
– „Знаем ли каква е целта на ръководството  на НАТО с издигането на нови инициативи за разполагането на войски  на източния и югоизточния фланг? Това само част от показната солидарност ли е или нещо друго?
– Може да се предположи, че заедно със страните–членки на НАТО се цели и включването на страни като Грузия, Молдова и Украйна и формирането на югоизточен регионален фланг, особено в района на Черно море. До каква ангажираност ще доведе това, включително и за нашата страна?…
– Не на последно място трябва да си дадем отговори и за това какви ще са политическите последици и какъв ще е отговорът на страната, срещу която са насочени тези мерки. Как ще реагира? Само показване на възпираща сила ли е това? Вече имаме пример в това отношение – напрежението се засилва.
Но най-важното за нас сега е, упълномощен ли е министърът на отбраната за такива изявления и има ли решение на правителството по тези въпроси, тъй като в Комисията по отбрана такива теми не са разисквани“.
В заключение ген. Михов предупреди, че е недопустимо и опасно страните да се връщат към мерки, характерни за вече отминал период в отношенията между Запада и Изтока… Това е недопустимо и всички държави-членки на Североатлантическия пакт трябва да си дават сметка, че напрежението по границите на НАТО не води до нищо добро“.
Вашингтон не можа да понесе, че една от черноморските му колонии – България – прояви непослушание по въпроса за така желаната флотилия и вкара в боя вярната си пешка, американски чиновник и български министър на външните работи Даниел Митов, който се радва на американско поданство. Той е твърд участник в про- вашингтонското трио
Плевнелиев – Ненчев – Митов. Ето как се опита той да защити позицията на своите отвъдокеански ръководители (Български журнал).
Митов: Отколешно желание на българите е да има повече НАТО-вско присъствие в Черно море!!! „След анексията на Крим и след струпването на сериозно въоръжение по Черноморския басейн и в Крим от страна на Русия, стратегическата среда  и политическата среда са се променили изключително много и НАТО, като отбранителен съюз, има своите задължения. България винаги е отстоявала идеята за по-засилено присъствие и учение в Черно море, но под флага на НАТО“, каза Митов пред журналисти. Той посочи, че в рамките на НАТО дълго време се води дебат за това как да бъде форматирано по-засилено присъствие в Черноморския басейн. „Този дебат продължава да се води, конкретни решения по него все още не са взети и според мен беше абсолютно излишно отделни елементи от този дебат да се превръщат в повод за публични свръхдраматизации“.  „Затова нашият разговор продължава в рамките на НАТО с нашите партньори“, заяви младежът, с което отправи ясна критика и показа, че негов началник не е премиерът Борисов.
Не остана по-назад и румънският президент, който заяви, че думата флотилия  била неправилно разбрана. Той ли е идиот, или нас прави на такива? Флотската история мирише на американска проба, осъществена чрез румънски лакей. Разгадаването й не е никак трудно.
Точно в този момент германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер направи забележително изказване на 18.06., без да споменава
изрично злободневната морска провокация, предадено от РИА „Новости“ и цитирано от „Фокус“ и „Блиц“.  Германският министър подложи на критика международните учения „Саблен удар“ , провеждащи се в Прибалтийските републики и призова към диалог и сътрудничество с Русия. „Това, което не трябва да правим, е да напрягаме ситуацията с гръмко дрънкане на оръжие и бойни викове. Който мисли, че символичните танкови паради на източната граница на алианса засилват безопасността, той греши“, заяви министърът. Според Щайнмайер е смъртно опасно да се гледа единствено военния аспект и да се търси спасение в политиката на заплаха“. Той добави, че паралелно на готовността за защита  трябва да тече и диалог. Германският външен министър смята, че е необходимо, „Русия да бъде въвлечена в международна партньорска отговорност“.
Ученията „Саблен удар“ се провеждат от командването на сухопътните войски на САЩ в Европа. Забележете – „удар“!
Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер казва в интервю за в.”Süddeutsche Zeitung”: “Съмнявам се, че подразделения на НАТО в Източна Европа въобще са необходими. Седемдесет и пет години след нападението над Съветския съюз германски войници отново ще бъдат разположени по руската граница. Какъв ефект би имало подобно нещо в Русия? За това НАТО явно не се замисля“, каза той и добави, че е за постепенна отмяна на санкциите.

Подсказаното от Вашингтон румънско предложение за поставянето на замисления Черноморски флот под НАТО-вски флаг означава автоматичното вкарване в региона на американската армада „за гарантиране на сигурността на съюзниците (разбирай лакеите) в Европа. Отива се още по-далеч – предлагат нашата военноморска база Атия край Бургас да бъде превърната в голяма американска база на Черно море. Двама тъмни балкански субекта – президенти – решили и създаването на многонационална бригада на НАТО в Румъния, в която да участват и 400 български военни!
От реакцията на премиера Борисов оставаме с впечатлението, че тройката американски лакеи – Плевнелиев, Н.Ненчев и Д.Митов е имала за цел да го постави пред свършен факт. Дали е така, премиерът знае най-добре. Грехът на Борисов е, че постави на президентския стол един  лъжец и безотечественик, а в кабинета си взе за военен министър Ненчев, чийто чичо, брат на баща му, е полковник от американската армия. Д.Митов е и американски поданик (и служител), затова не може да заема този пост. По информация на наш източник Цветанов пътува до САЩ почти всеки месец, за да докладва на американските си началници за мислите и действията на премиера. Поредната грешка на Борисов е, че не се освободи от физкултурника и служител на 7 управление на Държавна сигурност след скандалите със 6-те му апартамента, подслушванията по време на министерския му МВР-стаж и след присъдите на Европейския съд по правата на човека във връзка с незаконни действия и нарушаване на правата на български граждани, за което народ ни трябва да плати ок. 130 000 евро обезщетения.
Редно и морално е, ПП „ГЕРБ“ и нейният председател
премиерът Борисов да изискат от Цветан Цветанов да плати
тази сума, а не нашият беден народ. Който има „подарени“
6 апартамента, може да намери „спонсор“ и за тази сума!

Това, което трябва да бъде казано, бе казано точно и ясно от генерал Михо Михов, председател на Комисията по отбрана към НС.

Това, което трябва да бъде казано, бе казано от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Това, което трябва да бъде казано, го каза бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер.

Ние подкрепяме казаното от тримата, но искаме да вярваме, че премиерът Борисов има чест и достойнство, и ако споменатите договорки и споразумения са правени зад гърба му, той трябва незабавно да се освободи от министрите на външните работи и войната (не на отбраната). Колкото повече ги търпи, толкова повече негативи ще инкасира. За злокачествения рак има нож!
По въпроса за бъдещ президент. Нашата позиция е, че той не трябва да бъде партиец. Ръководени от тези съображения предложихме за кандидат
отец Боян Саръев, известен на всички българи с родолюбивата си дейност в Родопите. Дяконът Левски окачи расото на закачалката и тръгна на бой с поробителя. Архиепископ Макариос беше президент на Р.Кипър и по негово време нямаше етнически и религиозни сблъсъци.  Всичките ни съседи (без Турция) са православни християни и един духовник – президент ще допринесе много за издигане на авторитета на България, на Балканите и по света.Призоваваме премиера да се освободи от партийното мислене.
София, 20.06.2016 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bitnami