ОТНОСНО: среща със Зам.председателя на МС господин Валери Симеонов

                              ОТНОСНО:

среща със Зам.председателя на МС
господин Валери Симеонов
На 10.07.2017 г. няколко представители на пенсионерски организации и на НС „Гражданско общество в България“ бяхме приети от вицепремиера на Р.България г-н Валери Симеонов. Срещата бе осъществена по инициатива на споменатите организации и заявено съгласие от г-н Симеонов.

Очаквах присъствалите на срещата да се съберем в удобен за всички ни  ден и час, за да обсъдим проведения разговор, но това не се случи. По тази причина реших да запозная читателите ни, възрастни и млади, с разискваните теми.
На срещата с вицепремиера Валери Симеонов присъстваха и неговите съветници г-жа Христина Христова и г-н Боян Николаев. Г-н Симеонов направи кратък преглед на дадените предизборни обещания от ОП и обясни какво е направено по тяхното изпълнение. Спря се подробно и на проблема с пенсиите и невъзможността да бъде изпълнено даденото обещание за  повишаване на минималната пенсия на 300 лева. Той обясни това със съотношението на силите, участващи в коалицията – 4:1 в полза на ГЕРБ и различията в приоритетите, които имат ОП и ГЕРБ. Тези различия и съотношението на силите  са позволили на ОП да постигнат все пак увеличение, но само до 200 лева.
Според г-н Симеонов приоритетите на ГЕРБ са саниране и строеж на пътища. Попитах вицепремиера защо ГЕРБ са се насочили към
тези дейности. „От тях се печели най-много“, бе отговорът на вицепремиера. „А от тях не се ли краде най-много?“, попитах аз. „Да, краде се“. „Значи те крадат“, попитах отново. „Да, крадат!“.  Попитах по-нататък какво се случва с тези, които са в една компания с крадци. Е, всеки отговарял за себе си.
Подобно отношение към невероятно големия грабеж, на който  е жертва българският народ ме изненада силно. Не може управляващите да твърдят, че няма пари за осъвременяване на мизерните пенсии на възрастните българи, няма пари за увеличаване на минималната работна заплата, а да има пари за саниране и за пътища, където се печели най-много и съответно се краде най-много. Вълнуваше ме още един въпрос. Този, който е в съдружие с крадеца, носи ли наказателна и морална отговорност наравно с него, или властта и парите заличават подобни залитания в посока наказание и морал?
Отпратих тези скверни мисли у дома за доизясняване, защото бяхме все пак гости и трябваше да се съобразяваме с това какво може да се каже и какво не на домакина. Продължих на глас:
„Г-н Симеонов, вие знаете какво се случи с т.нар. реформатори. Те бяха използвани от Борисов и след това изритани, а на парламентарните избори техните симпатизанти гласуваха за ГЕРБ. Не се ли безпокоите, че Борисов може да постъпи по същия начин и с ОП?“ „Не, нещата са различни“. „Аз все пак мисля, че той подготвя същия сценарий и за вас, затова не ли по-добре вие да изритате него, а не той вас?“ Вицепремиерът обясни, че ОП искат стабилност в страната, не е нужна криза точно преди председателството на България на ЕС.
На ум си направих сметката, че „изритването“ в момента е неизгодно и за двете страни, а приятната управленска атмосфера е удобна и за двете страни, поне до средата на идната година.

Колегите зададоха много въпроси, свързани с тежкото положение на българските пенсионери, но ясен отговор не получихме и за нас беше ясно, че както България е най-бедната страна в Европа, така и българските пенсионери ще бъдат най-мизерстващите възрастни хора на Стария континент.
София, 29.07.2017 г.               Присъствал на срещата
д-р Веселин Стоянов
Председател на НСГОБ
            

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bitnami