РЕЧ НА БЪРНИ САНДЪРС 2 кандидат за президент на САЩ, произнесена в Портланд

РЕЧ НА БЪРНИ САНДЪРС 2
кандидат за президент на САЩ,
произнесена в Портланд
Кандидатът за президент на САЩ Бърни Сандърс е сред малцината политици от най-високо ниво в Америка, които не са обвързани с нито една от двете големи партии. Без да е член на Демократическата партия, той е кандидат за президент на същата партия.
В момента, според преобладаващата част от социологическите сондажи отвъд океана, той е втори след Хилъри Клинтън, но подкрепата за него расте с всеки изминал ден. Текстът е стенограма на речта, произнесена на 9 август т.г. пред 28 хиляди души. Само на това събрание той е говорил пред повече хора, отколкото всички други кандидат-президенти на двете партии взети заедно.

„Нека започнем с това. Няма президент, който ще се бори по-упорито от мен да спре инститиционалния расизъм в тази страна и да реформира нашата счупена система на криминално правосъдие. Днес в Америка имаме повече хора в затворите, отколкото всяка друга държава по света. Искам да видя в тази държава да има повече работа и образование, отколкото хора в затворите.
Братя и сестри, нашата страна днес е изправена пред повече кризи, отколкото през 30-те години на миналия век. Това, което ще направим и това, което е нашето разбиране, е, че проблемите са създадени от лошата публична политика. Добрата публична политика ще премахне тези кризи.
Днес ние казваме ясно и високо, че тази велика нация принадлежи на всички нас, а не само на шепа милиардери. Живеем в най-богатата държава в историята на човечеството, но малцина го разбират или усещат, защото почти цялото богатство се контролира от шепа хора…
В нашата страна днес има по-големи неравенства на доходите и богатствата, отколкото в която и да е развита държава на планетата. Пропастта между най-богатите и всички останали е много по-лоша отколкото когато и да е било след 1928 rforkd. Според мен, проблемът с неравенството на доходи и богатства е най-големия морален проблем на нашето съвремие. Ще инжектираме този морален проблем в политиката. Днес!
Има нещо ужасяващо грешно, когато 0,1% от хората имат толкова богатство, колкото имат имат останалите 90 % от населението. Има нещо ужасяващо грешно, когато в последно време виждаме огромен ръст на милионерите и милиардерите, когато обикновените американци работят повече часове срещу по-малки надници. Ние имаме, за наш срам, най-големия процент на детска бедност, от която и да е развита страна в света. Това трябва и ще се промени!
Тази кампания изпраща послание към класата на милиардерите – да, ние имаме куража да премерим силите си с вас! Нашето послание към милиардерската класа е – вие няма да продължавате да получавате милиарди данъчни облекчения, докато има деца в Америка, които си лягат гладни! Вие няма да продължите да спирате фабрики в Америка и да изпращате работните места в чужбина, докато милиони американци имат нужда от работа. Няма да продължавате да криете милиарди долари на Кайманите и Бермуда, докато ние имаме огромни нужди , които не можем да посрещнем тук. Алчността на милиардерската класа и на корпоративна Америка трябва да бъде спряна. Достатъчно!

Нека ви кажа нещо, което често се пропуска. Всеки месец правителството прави статистика на безработицата. Последните данни са, че тя е 5,3 %. Това, което не ви казват е, че този официален процент на безработицата не отчита тези, които са се отказали да си търсят работа, както и тези , които работят почасово. Ако ги добавим, истинската безработица е над 10%. Преди месец излезе изследване на истинската безработица сред младежите. При завършили гимназия младежи между 17 и 25 години, които са бели, безработицата е 33%. Ако са латинос – 36%. Ако са чернокожи – 51%!…
…..
Когато социолозите питат американците какво ги тревожи най-много, отговорът винаги е един и същ – работата! Хората се притесняват за икономиката, ако са на 55 те се притесняват, че ще ги замести някой на половината на тяхната възраст, но и на половината на тяхната заплата. Ако току-що си завършил колеж, е много трудно да си намериш работа, която да осигурява заплата, която ти трябва.
В Америка инфраструктурата не бива да се разпада, вече представихме законопроект – 1 трлн. долара за 5 години , който създава 13 млн. добре платени работни места… Пред вас стои сенатор, който е бивш конгресмен и като такъв е гласувал срещу НАФТА и всички други споразумения. И аз ще помогна да продължи битката срещу унищожителното ТPP споразумение.
Братя и сестри, алчността, незаконното и неморално поведение на Уолстрийт вкара тази страна в най-лошия икономически срив след Голямата депресия.. Истината е, че повечето големи финансови институции са по-големи днес, отколкото когато ги спасихме, защото бяха твърде големи, за да фалират. Според мен, първо трябва да възстановим Глас-Стийгъл (законодателна уредба въведена след Голямата депресия, която ограничава и силно регулира дейността на банките – бел. прев.) и второ и най-важно – трябва да разделим тези финансови институции. Ако банката е твърде голяма , за да фалира, то тази банка е твърде голяма, за да съществува! Имаме нужда от финансова система, в която банките инвестират в малките и средни предприятия и помагат на хората да си купуват домове, а не такава, в която банките съществуват сами за себе си.
Приятели, нека бъда максимално откровен – в резултат на унищожителното решение на Върховния съд, което позволи неограничено финансиране на предизборните кампании, американската политическа система силно се корумпира, а основите на американската демокрация са подкопани. Това, което съдът каза на най-богатите хора в Америка, беше следното: „Хора, вие вече притежавате по-голямата част от американската икономика, вече сте невероятно богати, но сега ние ще ви дадем възможност да си купите самото правителство на САЩ“. Точно това ще се случи, ако не ги спрем… Затова трябва да преминем към обществено финансиране на предизборните кампании!..в Америка почти няма изборни измами. Това, което републиканците направиха, беше да сложат редица бариери пред цветнокожите, бедните и възрастните да гласуват. Целта им е ясна – да направят по-труден изборния процес за хора, които не гласуват за тях.
….
Когато говорим за нашите отговорности като човешки същества, трябва да разберем, че имаме морална отговорност да оставим тази планета на децата и внуците си обитаема. Научната общност е напълно единна, казвайки ни, че промените в климата са реални и са вследствие на човешката дейност. ..Нашата морална отговорност е да работим с Китай, с Русия, с Индия, за да променим енергийните си източници от фосилни горива към устойчиви и ефективни такива.
Когато говорим за проблемите пред нашата страна, моля, разберете, че ние оставаме последната водеща държава в света, която не гарантира на всичките си граждани
достъп до здравеопазване.. 35 млн. нямат здравни осигуровки, а още повече хора са недоосигурени. Според мен достъпът до здравеопазване е човешко право на всички хора!
Тази кампания има за цел да събира хората за политическа революция. Всички знаете, че светът е лудо и страшно място. Виждаме терора и ужаса, виждаме какво прави Ислямска държава, виждаме варварщината.. Научих, че наскоро в Афганистан и Ирак сме загубили още смели наши сънародници. Научих, че имаме стотици хора, върнали се без крайници. Говорих с представители на онези стотици хиляди с посттравматичен стрес. Цената на войната е реална и е ужасна. Вярвам, че войната е последния възможен, а не първия възможен изход! Умолявам ви да мислите за големите неща, а не за дребните. Искам да мислите за това, което тази страна може да бъде и това не е утопична мечта, а реалност. Можем да бъдем нация, която гарантира здравеопазването на всички хора като човешко право,..Можем да сме нация, в която всеки американец, без значение от дохода си, може да получи висше образование. Можем да бъдем нация, в която всеки възрастен може да изживее живота си с достойнство и сигурност..
Братя и сестри това е нацията, която можем да създадем, когато се съюзим и не позволим да ни разделят.
Превод и редакция: Хаштаг – BG
препечатана с незначителни съкращения
Бележки на редактора:
Кандидатът за президент на САЩ Бърни Сандърс заявява в речта си в Портланд, че
„тази кампания има за цел да събира хората за политическа революция“. Той успява да осъществи целта си в някаква степен, но замислената от него революция не е само политическа, а и икономическа и общественополезна. Неговите всъпителни думи са:
„Няма президент, който ще се бори по-упорито от мен
да спре институционалния расизъм в тази страна и да
реформира нашата счупена съдебна система на криминално
правосъдие“.
Така кандидат-президентът успява да постави на общественото внимание два сериозни
проблема на страната. Думата расизъм Сандърс употребява само веднаж в речта си и го представя като институционален, без да казва нещо повече. Що се отнася до „счупената“ съдебна система, по-подходящият израз е може би „прекършената“ от престъпния политически и финансово-икономически елит на страната, което я и криминализира, естествено.
„Нашата страна днес е изправена пред повече кризи, отколкото
през 30-те години на миналия век. Нашето разбиране е, че
проблемите са създадени от лошата публична политика. Добрата
публична политика ще премахне тези кризи“.
Грешен анализ на Бърни Сандърс. Не публичната политика е виновница за постоянните икономически, политически и финансови кризи, а от там и на кризите в обществото. Истинската причина е криминализираната капиталистическа система, основен белег на която са кризите, които следват една след друга и повличат в пропастта целия свят. Нужна е нова политико-икономическа и финансова система, която да замени изцяло капиталистическата. Има зачатъци на такава мисъл у Сандърс, които виждаме в острата му критика към класата на милиардерите, в неравенството на доходите, в големия процент детска бедност, в изчезването на средната класа, в алчността на незаконното и неморалното поведение на Уолстрийт, в критиката на банковата система. Но от критика
към отделни сектори на капиталистическата система, то не отива по-далеч.
„В нашата страна днес има по-големи неравенства на
доходите и богатствата, отколкото в която и да е развита
държава на планетата. Пропастта между богатите и всички
останали е много по-лоша отколкото когато и да е било
след 1928 г.
Интересно е, че точно тази страна иска да налага своето виждане за демокрация, справедливост и хуманност на другите държави и иска да въвежда нов ред на земята.Навремето Хитлер също мечтаеше да установи нов ред, но само в Европа. Днес Вашингтон е доразвил Хитлеровите идеи и вижда своя нов ред въведен в целия свят. Задачата на разумната част от света е да предупреди най-добронамерено носителите на подобна идея за предизвестения й край.
„Алчността, незаконното и неморално поведение на
Уолстрийт вкара тази страна в най-лошия икономически
срив след Голямата депресия..Истината е, че повечето
големи финансови институции са по-големи, отколкото
когато ги спасихме, защото бяха твърде големи, за да фалират“.
Сандърс казва истината за икономическия/банков срив в САЩ, но не и цялата истина. От висотата на конгресменското и сенаторското място той знае, че сривът беше планиран и осъществен от класата на милиардерите, които прибавиха още милиарди към банковите си сметки и така те, както и техните финансови институции станаха още
по-големи и богати в сравнение с преди. Лекарството, което предлага Сандърс -да
бъде ограничена и силно регулирана банковата дейност – не се намира във вашингтонските аптеки. Той предлага още един лек, но за него се иска зелена рецепта, тя се издава от доктор Уолстрийт, а за вълка казват, че не менял нрава си.
Решението на Върховния съд на САЩ за допускане на неограничено финансиране на предизборните кампании е довело, според Сандърс, до силно корумпиране на американската политическа система. Изводът, направен от кандидат-президента не ни
изненадва, тъй като чл.1 от неписаната американска конституция гласи:
„корумпиране“. Корумпират държавни глави, премиери, министри,съдии и прокурори, политици, журналисти, т.е. всички и всичко, което може да бъде полезно на управляващата класа (на милиардерите). Своите хора не правят изключение. Решението на американския съд Сандърс коментира така:
„Хора, вие вече притежавате по-голямата част от
американската икономика, вече сте невероятно богати,
но сега ние ще ви дадем възможност да си купите самото
правителство на САЩ“.
Прави впечатление, че Сандърс критикува остро съдебната и банковата система, но не
казва нищо за военнопромишления комплекс. Известно е, че САЩ са на първо място по износ на оръжия, известно е също така, че бойците на Ислямска държава се бият с американски оръжия, но кандидат-президентът не казва и една критична дума за производителите на смърт. Каква е причината можем само да гадаем, – дали пък не получава финансиране от тях?
Сандърс запазва дипломатично мълчание и по проблемите на американската външна политика. Той не изрече нито веднаж думата мир. Единственото смислено нещо, което казва в това отношение е:
„Когато говорим за нашите отговорности като човешки
същества, трябва да разберем, че имаме морална отговорност
да оставим тази планета на децата и внуците си обитаема“.
Казвайки това, той има предвид климатичните промени и за решаването на този проблем той смята да търси сътрудничеството на Китай, Русия и Индия. Но достатъчно ли е да оставим планетата „обитаема“ на наследниците си и какво ще „обитават“ те – пещери, гори или подземни скривалища?
Предизборната програма на Сандърс извиква няколко въпроса:
– Възможно ли е в САЩ да бъде избран президент с подобна програма?
– Кой я финансира?
– Изразител ли е тази програма на идеите на един честен американец, или е въдица за избирателите?
В речта на Бърни Сандърс ние виждаме една друга Америка, различна от тази на казионните медии.
На кандидат-президента Бърни Сандърс пожелаваме от сърце успех.
д-р Веселин Стоянов
18.08.2015 г.

5 Отговорите РЕЧ НА БЪРНИ САНДЪРС 2 кандидат за президент на САЩ, произнесена в Портланд

 1. Най достойният за САЩ е Алберт Горе * с 2 вицепрезидентски минали… НЕГОВИЯТ ОПИТ в държавността е най огромен!!! *** Той следва да е ПРЕЗИДЕНТЪТ!!!

 2. Ivan Daraktchiev Отговор

  Няма съмнение, че огромен – и все по-нарастващ – брой средни американци откликват позитивно на такова говорене. Интересно е да видим как ще реагират алтернативно мислещите интелектуалци, критично настроени срещу статуквото, които обаче досега отказваха да възприемат изцяло доктрината за Номенклатурокрацията, която лансирах в книга и редица статии преди години (интересуващите се могат да прочетат по-важните на https://independent.academia.edu/IvanDaraktchiev и http://www.zaedno.mobi ), точно поради това, че тази доктрина постулира неизбежността на една революция – за предпочитане безкръвна, но неминуема смяна на социо-политическата система. В допълнение, никой от тях не можа да преглътне дисквалифицирането на Конституцията им като най-съвършения документ на демокрацията (без което мисълта за революция е несъвместима с реалността). Инак с всички постулати бяха съгласни, но все едно те се отнасяха до всички останали демокрации, освен тяхната…

 3. Ivan Daraktchiev Отговор

  Сандърс приказва много повече истини в сравнение с всички президентски кандидати досега (но далеч не е единственият: Рон Пол, Ралф Нейдър и др. също бяха майстори на реториката). Новото е, че – доколкото се простират моите познания – той за пръв път употребява ключовата думичка “революция”. Лошото е, че нищо от това, което обещава да направи, не се квалифицира за революция: революция означава смяна на системата, а Сандърс въобще няма предвид такава радикална промяна. Инак Обама също говореше за “промяна” – change бе ключова дума в лозунгите му и – без да съм ги броил – сигурно присъстваше поне във всяко трето изречение по време на кампанията му.

  Няма съмнение, че огромен – и все по-нарастващ – брой средни американци откликват позитивно на такова говорене. Интересно е да видим как ще реагират алтернативно мислещите интелектуалци, критично настроени срещу статуквото, които обаче досега отказваха да възприемат изцяло доктрината за Номенклатурокрацията, която лансирах в книга и редица статии преди години (интересуващите се могат да прочетат по-важните на https://independent.academia.edu/IvanDaraktchiev и http://www.zaedno.mobi ), точно поради това, че тази доктрина постулира неизбежността на една революция – за предпочитане безкръвна, но неминуема смяна на социо-политическата система. В допълнение, никой от тях не можа да преглътне дисквалифицирането на Конституцията им като най-съвършения документ на демокрацията (без което мисълта за революция е несъвместима с реалността). Инак с всички постулати бяха съгласни, но все едно те се отнасяха до всички останали демокрации, освен тяхната…

 4. Никола Ников Отговор

  from: Bernie Sanders
  reply-to: info@berniesanders.com
  to: Nikola
  date: Fri, Aug 7, 2015 at 11:45 PM

  Bernie Sanders for President

  Did you watch last night’s Republican presidential debate, Nikola?

  If you are one of the wealthiest people in this country, then you had ten candidates talking about your needs for two hours.

  But in the entire time I watched, I saw very little discussion about the issues important to most American families. There was no talk about climate change and clean energy, raising wages and providing healthcare for all Americans, criminal justice reform and the undermining of the Voting Rights Act, and nothing at all about the crushing burden of student debt.

  And when they did talk about campaign finance reform and the billionaire class buying candidates and elections, it was the butt of a Donald Trump joke.

  We need to be discussing issues facing working families at a debate hosted by trade unions. We need to discussing climate change and environmental issues at a forum hosted by the environmental community. We need to be discussing civil rights issues and racial injustice at a forum sponsored by civil rights groups. We need to be discussing gay rights at a forum hosted by the LGBT community. In other words, more discussion, more debate is good for the Democratic Party and good for the American people.

  I know, and you know, that the best chance for this country is to discuss the issues that matter. Republicans aren’t going to do it, so we need more Democratic debates — more than the four scheduled by the Democratic National Committee before the Iowa Caucuses.

  And I know that if Secretary Clinton wants more debates, we’ll get them.

  Sign my petition and tell Secretary Clinton to encourage the Democratic National Committee to schedule more debates before the Iowa Caucuses and New Hampshire primary in February and to allow important constituencies within the Democratic Party to host their own debates.

  Here’s what I did hear a lot about last night: I heard a group of ten Republicans on stage longing for a return to the days of George W. Bush. The return to more war and tax breaks for the rich, and less jobs and health insurance for most American families.

  Do they remember the two wars George Bush put on the credit card?

  I do. Some of us voted no.

  Do they remember the 800,000 jobs a month we were hemorrhaging when Bush left office?

  I do. Some of us voted against the policies that led us there.

  The American people deserve more debates — debates about how we got to where we are today, and how we move this country forward. And if all the candidates running for the Democratic nomination, especially Secretary Clinton, call for more, then we’ll get them.

  Add your name and encourage Secretary Clinton to call on the Democratic National Committee to schedule more debates before Iowa and New Hampshire, and let’s start right away.

  We are at a moment of truth. We need to face up to the reality of where we are as a nation, and the best ways to move forward.

  Thank you for standing with me.

  Bernie Sanders

  • Никола Ников Отговор

   Bernie Sanders
   reply-to: info@berniesanders.com
   to: Nikola
   date: Fri, Aug 7, 2015 at 11:45 PM
   subject: If Secretary Clinton wants more debates, we’ll get them
   mailed-by: bounce.bluestatedigital.com
   signed-by: berniesanders.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Bitnami